De olika faserna

Robert Custer har utöver att definiera olika spelartyper även identifierat olika faser på väg in i ett spelberoende:

Den vinnande fasen:

Det känns spännande att spela och man upplever spelet som positivt och du känner stor förväntan och optimism. När du vinner pengar så upplver du att det beroer på din egen skicklighet och förmåga. Vinsterna gör att du får bekräftelse på att du är på rätt väg. Du får självförtroende och börjar spela för allt större pengar. Spelet tar allt större del av din vardag och livet runt omkring får mindre plats i ditt medvetande.

Den förlorande fasen: 

Spelaren börjar förlora pengar men förlusterna förklaras med otur. Det börjar likna en desperat jakt på vinster och spelaren behöver vinna tillbaka pengar han förlorat eller lånat. Spelaren börjar tappa kontrollen och för att undvika konflikter kommer lögnerna allt tätare. Spelaren har fortfarande en naiv föreställning om att kunna vinna tillbaka de förlorade pengarna och ställa allt tillrätta. Spelet börjar blir tvångsmässigt och får nu en ångestdämpande funktion. Spelaren upptäcker att han får abstinenssymtom vid försök att sluta eller begränsa sitt spelande.

Desperationsfasen:

Det börjar gå snabbt utför. Jakten på pengar för att kunna spela tar allt mer tid i anspråk. Situationen framkallar mycket oro och ångest. Insatserna blir högre och högre och spelet är mycket chansartat och desperat. Många gånger "tvingas" spelaren att byta från sk. skicklighetsspel till renodlade slumpspel i jakten på de stora pengarna. Moraliska spärrar släpper och beroendet driver spelaren till att göra saker som han aldrig skulle kunna tänka sig att göra förut, gränsen till brottslighet närmar sig. Spelaren tror att enda utvägen är att fortsätta spela med ännu större insatser. Vinster och felaktiga nära-vinst upplevelser håller hoppet vid liv. När detta inte inträffar så är det vanligt att spelaren blir deprimerad och handlar irrationellt. Det mesta fungerar nu dåligt i spelarens liv och det är inte ovanligt med självmordstankar. Han börjar bli ifrågasatt av anhöriga och arbetskollegor. Misskött hälsa, sömnsvårigheter och inte sällan en överkonsumtion av alkohol är vanligt. Det går nu snabbt utför och hela tillvaron börjar sakta men säkert rasa samman.

Föreläsningar & Kurser

Lär dig mer om spelmissbruk. Vi erbjuder föreläsningar och kurser.

Läs mer...

Läs vår blogg

Välkommen in på bloggen för att läsa våra artiklar om spel och missbruk.

Läs mer...

Motiverande samtal

Tveka inte att höra av dig om du har spelproblem. Vi behandlar med motiverande samtal (MI)

Läs mer...