Hur gör jag?

Du kan inte hjälpa att du fastnat i missbruk och beroende och det är inget fel på dig. Spelberoende handlar inte om bristande karaktärsdrag, moral eller om intelligens. Du kommer att märka att det finns människor som är beredda att hjälpa dig med dina problem. Samtidigt så är det viktigt att påpeka att ansvaret från nu och framåt är ditt eget. Det är du själv och du själv endast som kan ta kontrollen över ditt liv och din framtid. Det kan komma att bli en tuff resa innehållande med- och motgångar men det finns alla möjligheter att du skall klara det och lägga spelproblemen bakom dig. Nyckeln till framgång stavas motivation:

  • Du måste vilja förändra ditt beteende
  • Du måste tro att det är möjligt
  • Du måste tro att det blir bättre

Motivationen måste komma från dig själv och ingen annan, men ibland behövs vägledning för att framkalla din inre motivation. Det är möjligt att du måste förändra ditt beteende på grund av omständigheter och relationer till andra men det är viktigt att du själv ser många fördelar med att sluta och många nackdelar med att fortsätta och att de förändringar du gör tar dig dit du vill.

Som vi redan nämnt så är alla olika och har således olika behov av hjälp. Om det räcker med kamratstöd, samtalsterapi eller om du skall läggas in på institutionsbehandling är svårt att avgöra. Man skall också ha klart för sig att alla talar i egen sak och det finns mycket kommersiella intressen som skall tjäna pengar på din behandling.

Det viktiga är dock att man gör någonting för att komma igång. Att få insikt och en kris-medvetenhet, att skaffa sig kunskap och försöka hitta motivation. Det första är att involvera någon annan i processen. Att tala med någon om att du har problem. Det kan vara vem som helst som du har förtroende för. Om du inte vill tala med en vän eller kollega så kan du ringa till stödlinjen. Om du bor nära någon av storstäderna så kan du ringa till spelberoende-teamen och tala med någon ur deras personal för att boka ett möte och se om deras öppenvårdsbehandling kan vara något för dig. Du kan besöka någon självhjälpsgrupp som har regelbundna möten där du kan träffa och få stöd från andra med liknande problem.

Du kan ringa till någon av de kommersiella behandlingshemmen. De erbjuder ofta ett gratis första möte för att göra en analys och kartläggning av din situation. Oavsett vem du kontaktar så kommer du att bli bemött med lyhördhet och respekt. De vet precis vad du talar om och har varit med om det många gånger förut. Det viktiga är att du får förtroende för den du talar med och att du känner att de är ute i goda avsikter. Du kan också vända dig till oss på spelnykter som erbjuder strukturerade motiverande samtal. Skicka ett mail till oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så berättar vi mer.

Du kan också naturligtvis besöka socialtjänstens missbruksenhet  i din kommun. Om man har missbruksproblem som man själv inte hanterar så är det dit man skall vända sig. Kunskapen varierar från nästan obefintlig till väldigt god och på vissa håll finns heltidsanställda resurser inom förvaltningen, att själva behandla spelberoende. Socialtjänstlagen ger inte en självklar rätt till behandling då lagen endast reglerar alkohol och narkotika. Det hindrar dock inte att rätt till bistånd , enligt 4 kap 1 §, i vissa fall kan komma i fråga när det gäller behandling för spelmissbruk, enligt en dom i Regeringsrätten meddelad 2005.

Klicka här för att komma till behandlingsalternativen.

Stödlinjen

Spelar du för mycket?

      

Läs mer...

Kurser

Ju fler som skaffar kunskap om detta komplexa beroende-tillstånd, desto bättre för alla. Gå en kurs i spelberoendekunskap. Vi kan komma till er och undervisa.

Läs mer...

Föreläsningar & Kurser

Lär dig mer om spelmissbruk. Vi erbjuder föreläsningar och kurser.

Läs mer...

Läs vår blogg

Välkommen in på bloggen för att läsa våra artiklar om spel och missbruk.

Läs mer...

Motiverande samtal

Tveka inte att höra av dig om du har spelproblem. Vi behandlar med motiverande samtal (MI)

Läs mer...