Om att söka hjälp

Om du som läser detta tillhör de 0,7 % av befolkningen som är sjukligt spelberoende eller kanske de 1,5 % som är problemspelare eller är möjligen de dryga 5 % som är i riskzonen och på väg att få problem, vill vi förmedla några saker:

  • Du är inte ensam. Du delar detta problem med tiotusentals andra.
  • Du behöver inte skämmas för att ha hamnat i ett beroende.
  • Det finns hjälp att få.
  • Det går att komma ur missbruket.
  • Det blir bättre. Belöningen kommer. Det kan ta tid men det är värt besväret.

Som vi nämnt tidigare så är det tyvärr få spelberoende som väljer att berätta om sina problem. Detta beror på många saker men bland annat på stora skam- och skuldkänslor. Man är rädd för att tvingas avslöja de dumheter man har gjort på grund av sitt spelande. Tänk då på att de flesta vi har träffat som trots allt har valt att berätta om sitt missbruk för en närstående, vän eller kollega har fått en helt annorlunda reaktion än förväntat. Vederbörande blir sällan arg och besviken utan istället lättad och lite glad över att få förtroendet som samtalspartner. Att involvera ytterligare en person främjar motivationen och gör det lättare att såväl bestämma sig för att göra ett försök att sluta spela, som att få ett gott resultat genom processen.

Ta mod till dig och berätta. Det är inte så farligt och det kommer att kännas väldigt bra efteråt. Om inte till en vän eller anhörig så ring till stödlinjen för vägledning, besök närmaste spelberoendeförening, din hemkommuns socialtjänst eller oss på spelnykter som erbjuder motiverande samtal. Vi är proffs på det här och vana vid att samtala med spelare och du kommer att bli bemött med respekt och lyhördhet.

Gör det i tid. När du väl fastnar i det destruktiva beteendet och in i flyktspelandet så kan det gå snabbt utför. Försök inse och acceptera att du har problem som du eventuellt inte löser själv. Försök inse och acceptera att det ibland är nödvändigt och helt okej att söka hjälp. Kommer du till den insikten så är halva jobbet gjort.

Den konstiga känsla av såväl upprymdhet och samtidigt skam som du upplever i samband med spelande kommer du att klara dig väldigt bra utan.

En av alla fördelar med att bli kvitt ett missbruk är att du inte längre är så upptagen av att tänka på och planera för nästa spel. Denna upptagenhet tar mycket av din energi vilket gör att du inte alltid är riktigt  närvarande. Du kommer alltså att frigöra massor av tid och energi och upptäcka att det finns mycket i din vardag och i din omgivning som är intressant, trevligt och som ger dig tillfredsställelse och en positiv känsla. Det blir lite av en pånyttfödelse och i efterhand kommer du att ha svårt att förstå hur spelet kunde ta så stor plats i ditt liv. Klicka nedan för att se var du skall vända dig.

Hur gör jag?

 

Motivation:

  • Jag vill
  • Jag tror det är möjligt
  • Jag tror det blir bättre

Testa dina spelvanor

Vi har sammanställt flera självtest där du kan se om du är i riskzonen.

Läs mer...

Kurser

Ju fler som skaffar kunskap om detta komplexa beroende-tillstånd, desto bättre för alla. Gå en kurs i spelberoendekunskap. Vi kan komma till er och undervisa.

Läs mer...

Föreläsningar & Kurser

Lär dig mer om spelmissbruk. Vi erbjuder föreläsningar och kurser.

Läs mer...

Läs vår blogg

Välkommen in på bloggen för att läsa våra artiklar om spel och missbruk.

Läs mer...

Motiverande samtal

Tveka inte att höra av dig om du har spelproblem. Vi behandlar med motiverande samtal (MI)

Läs mer...