Artiklar

Behandlingsalternativ

Nedan har vi listat ett urval av de behandlingsalternativ som finns tillhands. Vi har valt ut de som är etablerade och som vi vet har en fungerande verksamhet. Det är viktigt att du känner att du får förtroende för den du talar med och att du blir bemött med lyhördhet och respekt. Vi har delat in dem i tre olika grupper: , självhjälpöppenvård och vård i boende. Tveka inte att höra av dig med dina erfarenheter från kontakt med vårdgivare eller socialtjänst.

Hur gör jag?

Du kan inte hjälpa att du fastnat i missbruk och beroende och det är inget fel på dig. Spelberoende handlar inte om bristande karaktärsdrag, moral eller om intelligens. Du kommer att märka att det finns människor som är beredda att hjälpa dig med dina problem. Samtidigt så är det viktigt att påpeka att ansvaret från nu och framåt är ditt eget. Det är du själv och du själv endast som kan ta kontrollen över ditt liv och din framtid. Det kan komma att bli en tuff resa innehållande med- och motgångar men det finns alla möjligheter att du skall klara det och lägga spelproblemen bakom dig. Nyckeln till framgång stavas motivation:

  • Du måste vilja förändra ditt beteende
  • Du måste tro att det är möjligt
  • Du måste tro att det blir bättre

Motivationen måste komma från dig själv och ingen annan, men ibland behövs vägledning för att framkalla din inre motivation. Det är möjligt att du måste förändra ditt beteende på grund av omständigheter och relationer till andra men det är viktigt att du själv ser många fördelar med att sluta och många nackdelar med att fortsätta och att de förändringar du gör tar dig dit du vill.

Som vi redan nämnt så är alla olika och har således olika behov av hjälp. Om det räcker med kamratstöd, samtalsterapi eller om du skall läggas in på institutionsbehandling är svårt att avgöra. Man skall också ha klart för sig att alla talar i egen sak och det finns mycket kommersiella intressen som skall tjäna pengar på din behandling.

Det viktiga är dock att man gör någonting för att komma igång. Att få insikt och en kris-medvetenhet, att skaffa sig kunskap och försöka hitta motivation. Det första är att involvera någon annan i processen. Att tala med någon om att du har problem. Det kan vara vem som helst som du har förtroende för. Om du inte vill tala med en vän eller kollega så kan du ringa till stödlinjen. Om du bor nära någon av storstäderna så kan du ringa till spelberoende-teamen och tala med någon ur deras personal för att boka ett möte och se om deras öppenvårdsbehandling kan vara något för dig. Du kan besöka någon självhjälpsgrupp som har regelbundna möten där du kan träffa och få stöd från andra med liknande problem.

Du kan ringa till någon av de kommersiella behandlingshemmen. De erbjuder ofta ett gratis första möte för att göra en analys och kartläggning av din situation. Oavsett vem du kontaktar så kommer du att bli bemött med lyhördhet och respekt. De vet precis vad du talar om och har varit med om det många gånger förut. Det viktiga är att du får förtroende för den du talar med och att du känner att de är ute i goda avsikter. Du kan också vända dig till oss på spelnykter som erbjuder strukturerade motiverande samtal. Skicka ett mail till oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så berättar vi mer.

Du kan också naturligtvis besöka socialtjänstens missbruksenhet  i din kommun. Om man har missbruksproblem som man själv inte hanterar så är det dit man skall vända sig. Kunskapen varierar från nästan obefintlig till väldigt god och på vissa håll finns heltidsanställda resurser inom förvaltningen, att själva behandla spelberoende. Socialtjänstlagen ger inte en självklar rätt till behandling då lagen endast reglerar alkohol och narkotika. Det hindrar dock inte att rätt till bistånd , enligt 4 kap 1 §, i vissa fall kan komma i fråga när det gäller behandling för spelmissbruk, enligt en dom i Regeringsrätten meddelad 2005.

Klicka här för att komma till behandlingsalternativen.

Allmänt om behandling

Alla är olika och så även personer med spelproblem och konsekvenserna av spelandet varierar. För vissa leder det till svåra psykosociala problem och de återfinns som klienter inom psykiatrin som ångestfyllda och depressiva. Andra får kroppslig ohälsa som följd av den konstanta stress som deras situation medfört. Sammanfattningsvis så måste behandlingen av spelaren vara flexibel och kunna anpassas någorlunda till den aktuella situationen.

Det bästa är naturligtvis om spelaren på egen hand försöker begränsa eller sluta med spelandet och för vissa är det så enkelt. Några behöver kamratstödjande aktiviteter och andra effektiva motiverande samtal. För några krävs månader av institutionsbehandling. En behandling kan också sätta igång processer hos spelaren som kan kräva annan typ av behandling eller uppföljning. Vi är alla olika och har olika bakgrund, erfarenheter och personliga egenskaper. Anledningarna till att de började spela och att spelandet vidmakthållits, trots konsekvenser, varierar.

Utbudet av behandling är idag relativt litet och det beror på flera faktorer. Dels är efterfrågan liten och speglar inte problemets verkliga omfattning. Det beror i sin tur på att spelare i behov av behandling förnekar och förtränger problemet och känner skuld och skam. Dels beror det på att det inte finns någon självklar rätt till bistånd till behandling i nuvarande skrivning av socialtjänstlagen och därmed är kunskapen om spelberoende på många håll liten ute hos socialtjänsterna. Hade man ändrat i socialtjänstlagen och jämställt spelmissbruk med annat missbruk och lämnat bistånd så hade efterfrågan på adekvat behandling ökat och därmed utbudet. Omvänt så hade ett ökat utbud och en ökad kunskap och acceptans i samhället drivit på efterfrågan. Det handlar om kunskap och att informationen tränger ända fram till spelaren.

Debatten pågår och förhoppningsvis ser vi en ändring av socialtjänstlagen i en snar framtid.

Det finns dock hjälp att få och läs här om vart du skall vända dig.

 

Det går - det blir bättre

asdf

Undvik risksituationer

Vägen mot spelnykterhet kan för många vara lång och ibland mödosam.  Det tar tid att automatisera ett nytt beteende, att inte spela, och att acceptera sin situation och kunna må bra utan spel.  Första tiden i spelfrihet går ofta lätt och du känner dig motiverad och mår mycket bra. Efter en tid i spelfrihet så kan du känna dig lite besviken. Du hade förväntat dig en mer permanent känsla av välbefinnande och upplever inte alternativen till spel som tillräckligt lustfyllda.  Du minns de positiva konsekvenserna av spelandet och börjar glömma de negativa och därmed tryter motivationen. Det är nu vanligt att vissa spelare tar sig ett återfall. Två tredjedelar av återfallen sker inom tre månader efter det att man har slutat med problembeteendet.

Det bästa är om spelfriheten inte behöver innebära några begränsningar i ditt liv. Det är således viktigt att lära sig att hantera alla situationer som kan uppstå och det långsiktiga målet bör vara att kunna avstå spel även i en högrisksituation.

I det korta perspektivet kan det dock vara klokt att undvika risksituationer för att förebygga återfall. Ju längre tid som går i spelfrihet, desto lättare blir det att hantera spelsuget när det infinner sig.

Första steget är att fundera på vilka dina risksituationer är. Det kan handla om en speciell miljö, om möten med vissa personer, om en viss känsla eller sinnesstämning. Även det sänkta omdömet i samband med alkoholkonsumtion kan vara en risksituation. Den vanligaste triggern bakom återfall för en spelberoende är pengar. Såväl bristen som tillgången på pengar kan framkalla sug efter spel. Det är således lämpligt att låta någon annan sköta din ekonomi under de första månaderna i spelfrihet.  En annan lämplig åtgärd är att spärra bort dig från alla möjligheter att komma åt spel över internet. Om du istället väljer att ta bilen till spelbutiken så får du åtminstone tid till reflektion och eftertanke och du får möjlighet att hantera ditt spelsug.

Det kan ta tid men det går och det blir bättre. Kämpa på!

Aktuellt

Du vet väl att du kan stänga av dig från allt spel via Spelinspektionens nationella avstäningsregister Spelpaus

Läs mer...

Spelar du för mycket?

Föreläsningar & Kurser

Lär dig mer om spelmissbruk. Vi erbjuder föreläsningar och kurser.

Läs mer...

Läs vår blogg

Välkommen in på bloggen för att läsa våra artiklar om spel och missbruk.

Läs mer...

Motiverande samtal

Tveka inte att höra av dig om du har spelproblem. Vi behandlar med motiverande samtal (MI)

Läs mer...