Artiklar

När pesten kom till byn

1996 - När pesten kom till byn. Nåväl, så illa var det väl inte, men 1996 var det år då svenskarna åter fick möjlighet att spela på så kallade enarmade banditer. Dessa hade varit förbjudna sedan 1979 efter att ha funnits i Sverige sedan 1950-talet. Det var samma stat som förbjöd dem på grund av, citat ”de sociala problem denna spelform orsakade” som senare godkände desamma igen.

Lite historik kanske vore på sin plats. De enarmade banditer som fanns i Sverige från 1950-talet till 1979 var av typen ”direktutbetalande”, det vill säga att man fick ut pengar ur maskinen direkt om man vann. Det fanns inte många lagar som reglerade var och hur man fick spela, inte heller någon åldersgräns. Maskinerna var privata och således också vinstintresset. När man 1995 åter beslutade att svensken skulle få satsa sina pengar på spelautomater var man noga med att inte tillåta spel där man direkt kunde vinna pengar.

Citat från proposition ” Tidigare erfarenheter visar att automatspel som kan ge vinst i form av pengar har en betydande dragningskraft och att det leder till att förströelsemomentet kommer i skymundan för strävan att få inkomster från spelet. Detta för i sin tur med sig särskilda risker för att spelare drabbas av ekonomisk misär eller andra sociala skadeverkningar. Enligt regeringens mening kan det därför inte nu komma i fråga att tillåta sådant automatspel på land.”

Med detta i ryggen beslutade man att tillåta spel på så kallade värdeautomater. Tanken var att man skulle kunna vinna totalt max 1000kr varav 100kr kontant. Resten skulle betalas ut som presentkort gällandes hos SHR (Sveriges Hotell och Restaurangföretagare). Så såg det också ut mellan 1996-1999. Den 26 Mars 1999 lämnade finansdepartementet in en proposition där de föreslog en ändring i utbetalningsmodellen. Nytt var att maxvinsten skulle vara 500kr och att allt skulle betalas ut kontant. Jack Vegas gick inte så bra som man förväntat sig och både spelare och ombud, i detta fall restauranger, klagade på hanteringen med värdecheckar. Det förekom också klagomål från föreningslivets sida då det utlovade överskottet från automaterna uteblivit.

Man beräknade att också nettointäkterna skulle öka från 59 mkr till 250 mkr med denna ändring, förra året genererade Jack Vegas ensamt en nettovinst på över 2 miljarder kr...

Kopplingen till 1979 års lag och vad den grundades på var som bortblåsta. Man menade på att eftersom Jack Vegas betalar ut sina vinster i form av ett värdebevis, som man på en minut växlar in till kontanter, och inte i direkta pengar var risken för spelberoende betydligt mindre. Högst begränsad slutledningsförmåga kan man tycka, men riksdagen tyckte således att förslaget var så pass bra att man röstade igenom det.

Vad har då hänt sedan dess? Tio år har gått och det är tid att reflektera.

Jo, Jack Vegas är nu utan konkurrens Svenska spels största produkt med en omsättning på mer än 7 miljarder. Triss som är det näst största spelet omsätter drygt 3,3 miljarder. Fantastiskt kan man tycka. Spelet genererar pengar i miljardklassen till både staten och idrottsrörelsen. Inte nog med det, Svenska spel har också vidtagit flera åtgärder för att motverka spelmissbruk på Jack Vegas. Guld och gröna skogar således….  Eller?

Tyvärr finns det två sidor på det här myntet också, och det värsta är att baksidan är mörk, väldigt mörk. Jag ska försöka lista de saker som jag anser fungerar mycket dåligt med Vegas.

1. Restaurangbluffen

Svenska spel har en regel som säger att Jack Vegas maskinerna bara skall placeras ut på restauranger och krogar som har alkoholservering. Tanken är att spelet skall vara en del i en trevlig fredagskväll eller liknande.

Fungerar det?

Nej - På de allra flesta restauranger som har öppet eftermiddagar är det fullt redan en stund efter öppnandet. Men inte fullt av folk som äter och dricker, utan som spelar. En och annan spelare tar sig en öl eller två, men syftet med restaurangbesöket är att spela, inget annat. Detta leder i sin tur till att restaurangerna lockas att ha öppet även då kundunderlaget för mat och dryckesutbudet är för dåligt. Detta gör många restauranger till rena spelklubbar.

2. Åldersgränsen

För att få spela på Jack Vegas skall du vara 18 år fyllda. Vem kontrollerar detta? Jo, det gör maskinen. Visst låter det fantastiskt igen? När man stoppar in pengar i automaten skall man knappa in sitt födelsedatum. Om man sedan vinner skrivs detta med på värdebeviset och restaurangpersonalen får endast lösa in dessa om födelsedatumet stämmer med din legitimation.

Fungerar det?

Nej – Man kan knappa in vilket nummer som helst när man sätter sig och spelar. Det går utmärkt att knappa in 111111 vilket innebär att man skulle vara född i November 1911, dvs 97 år. Nu menar jag inte på att man inte får spela Jack Vegas för att man är 97 år, men när jag, 31 år vill lösa in ett sådant värdebevis går det alldeles utmärkt. Jag uppskattar att jag löst in i runda slängar 500 värdebevis med personnummer vid det här laget och, hör och häpna, INGEN gång har jag blivit ombedd att visa min legitimation.

3. Spelberoende

Det är välkänt vid det här laget att spel med snabba insatser och snabba vinster/utbetalningar är de lättaste spelen att fastna i vad det gäller spelberoende. Åtskilliga studier har visat att just automatspel, eller enarmade banditer som de också kallas, fungerar som en inkörsport till spelmissbruk. Som jag nämnde tidigare i texten hade man från början ett system med maxutbetalning på 100kr plus värdecheckar (som inte gick att lösa in mot kontanter). För en ”vanlig” spelare som lägger i några kronor, spelar en stund och sedan nöjer sig fungerar detta alldeles utmärkt. För oss som har en spelproblematik fungerar det inte alls. Detta var också orsaken till att vinsterna från Jack Vegas initialt inte motsvarade Svenska Spels förväntningar. Min högst personliga uppfattning, vilken tordes vara ganska god då jag spenderat 1000-tals timmar framför Jack Vegas, är att 80% av de som spelar har problem. Detta innebär ju inte att 80% av det som satsas kommer från dessa spelare, snarare 95%. MINST….

4. Restaurangens ansvar

I avseendet Jack Vegas är restaurangägaren tillsammans med dess personal Svenska Spels förlängda arm. Man skall kunna förvänta sig ansvar från dessa individer som från Svenska Spel, som i alla fall på pappret skryter med sitt spelansvar. Fungerar detta i verkligheten? Är dessa människor ansvarstagande?

Nej – Inte heller här ser det särskilt ljust ut. Sedan jag började spela på Jack Vegas för mer än 10 år sedan har jag inte en (1)! endaste gång blivit konfronterad eller ifrågasatt gällande mitt spelbeteende. Det har hänt att jag har spelat bort 5000 kr på en kväll på samma ställe utan att personalen höjt ett ögonbryn. Kanske la de inte märke till detta kan man undra? Jo, med 100% säkerhet. Och svaret kommer här: på de allra flesta av de restauranger jag spelar på tar jag ut pengar i baren för att spela för. Man drar sonika mitt kort och ger mig kontanter. Tusentals kronor samma kväll. Så, ja, dessa personer är väldigt medvetna om situationen. Och nej, jag tror inte att dessa personer saknar ansvarskänsla, det är nog dessvärre så att en alldeles för stor del av deras inkomst kommer från just Jack Vegas.

Jag har totalt spelat bort i runda slängar två miljoner kronor, varav en stor del på Vegas. Så, nej man blir inte miljonär på att spela Vegas, men man kan bli skuldmiljonär.

När jag ändå är i farten bjuder jag på en ny slogan till Keno:

Keno – lätt och vinne, ännu lättere att förlore!

/P